...My Prince Charming...

Lilypie First Birthday tickers

...Miss MJ...

Lilypie Fourth Birthday tickers

Thursday, December 30, 2010

MJ sudah 2 tahun 5 bulan...

Ya Allah lamanya tak update blog anak mama. Sampai dah jadi anak dara dah anak mama. Huhuhuhu...

Nampaknya hari ni dah genap usia MJ 2 tahun 5 bulan.

MJ pun lagi 6 bulan nak menimang adik, Alhamdulillah. Nampaknya MJ teruja, namun mama teruji dgn mabuk2 ini. Alhamdulillah MJ tak banyak kerenah dan dah banyak berdikari.

MJ sudah lama petah bercakap, penggunaan perkataannya sudah semakin luas. Walau kebanyakkan ayat dicedok dari apa yang didengarnya setiap hari, namun dia menggunakannya di tempat dan situasi yang betul. Syukur.

Oh MJ pun dah pandai tak pakai pampers, adalah sebulan dah kot. Tapi malam tido n nak g jalan2 kami pakaikan juga lagi. Hohohoohoh mama malas la nak bangun malam, lagipun mama tak rasa Maryam akan bangun bila rasa nak kencing. Hahahahha. Maryam pun pandai basuh sendiri tapi tak perfect lagi, mama rasa mcm tak bersih wlpn dia siap pakai sabun sbb nenek suruh. Tapi mama dah kata tak boleh sabun anu sbb tak elok. Sekali bila nenek suruh dia sabun dia selamba sound nenek 'mama kata tak boleh sabun!'...hahahahhahah...

Oh MJ dah pandai tulis huruf 'A'. Tapi huruf 'A'nya seperti Hantu Kak Limah. Hahahhahahaha...

Masih sedaya upaya mencari masa untuk mengajar Maryam. Wish I have more time for her.

Ok janji mama update lagi nanti! Daaaa....

Monday, September 6, 2010

MJ berhenti babuuuuu...

Berjayakah? InsyaAllah. Maryam sudah sangat kurang menyusu, cuma sesekali melepas giannya didada mama. Walau berat mama izinkan MJ berhenti. Maryam juga dah menyusu botol dengan banyak sekali. Alhamdulillah syukur.

Maryam kata nak babuyam kalau nak botol dan nak babumama kalau nak breastfeed. Sweet sangat. Kalau mama kata mama sakit n babu darah Maryam akan mintak 'nak entel aje'...so sambil gentel dia isap susu botol. Ya Allah terima kasih kerana memudahkan semuanya bila sudah tiba masa yang mama sudah setkan untuk pemberhentian penyusuan ini. Moga di kelahiran seterusnya Kau permudahkan lagi Ya Allah. Syukran.

Thursday, July 29, 2010

Alhamdulillah...you are 2!

video

Inilah anak mama di usia 2 tahun. Bercakap sampai mama n nenek selalu suruh diam. Nenek panggil Maryam budak becok. Hahahahaha memang becok pun, yelah tengok la saper belah mulut dia dulu kan, dengan lidah lekuk tu lagi. 2 tahun pun mama dah pening harap2 bersopan santunlah anak mama n pandailah menjaga adab kewanitaan apabila meningkat dewasa kelak.

Buat anak mama yang tidak ternilai harganya ~ Selamat Ulangtahun ke-2 sayang! Mama sangat bangga jadi mama kepada kamu, setiap masa bersama kamu tiada siapa boleh menterjemah betapa mama menghargai dan mendakap saat2 itu. Mama berdoa moga Allah SWT memberikan kesihatan dan kecerdasan terbaik buat Maryam. Moga juga kita ada masa yang panjang bersama kerana mama tak terbayangkan bagaimana dunia mama tanpa Maryam. Luv u so much manja! Muahssssss...

Sunday, July 4, 2010

Syurga yang menyamankan...


Ya Allah...
Jadikanlah anakku ini...
Anak yang cerdas akalnya,
Anak yang elok bicaranya,
Anak yang molek akhlaknya,
Anak yang solehah disisimu,
Kau mudahkanlah perjalanan hariannya,
Kau indahkanlah ceritera hidupnya,
Dan...
Sentiasalah bahagiakan dia disisi kami,
dan bahagiakan kami memiliki dia...

Thursday, July 1, 2010

My Darling is neaaaaaaaaarrrrlyyyyy 2!!!!!

This is how she looks like now. Pretty, adorable n sangat manja! Gambar ini diambil beberapa hari lepas, kami baru bangun tido, biasanya memang MJ akan dipikul mama. Bangun tido bersama MJ adalah momen2 yang mama sangat nantikan. Bila mama gerak, MJ pasti bangun dengan senyuman, dan itulah senyuman manis yang menceriakan seluruh hari mama! *Gambar ini sangat mirip kan, hahahhahahaha dengan rambut serabai, senyuman lebar n mata begitu*

Dan ini gaya seorang 'Kakak to be yang tak sanggup menyerahkan babunya'. Hahahahah ini adalah sepupu MJ ~ Namanya Muhammad Hadif Akmal. Oh jangan tak tahu mama yang beri nama ni pada baby ini, maksudnya Yang terpuji, Yang bermatlamat dan Yang Bijaksana, amik kau, Aminnnn...

Ini lagi satu gambar MJ bersama Hadif. Bila MJ pegang saja Hadif senyum lebar begini. Hadif baru 3 minggu waktu ini. Sungguh kacak Hadif ini kan. Wah sangat terasa inginkan seorang lagi cahayamata.


"Maryam nak baby?"

"Naaaak..."

"Tapi Maryam kene berenti babu sebab babu nak kene bagi baby"

"Haaaaaa, nanak....."

Habis camne?


Mama sangat tidak sampai hati nak berentikan MJ dari babu. Mungkin mama yang tak bersedia melepaskan MJ. Mama masih tiada kekuatan. Masih tak sampai hati. Masih mahu MJ menjadi baby mama walaupun MJ dah pandai cakap banyak.


"Mama nak babu mama"


Maryam semakin petah, perkataannya juga sudah bertambah dan semakin jelas sebutannya. Asyik menceceh aje, kata neneknya.


Sangat pandai mengguna perkataan 'lah' seperti>>>Takpelah, janganlah, entahlah...


Pernah sekali mama bertanya


"Maryam anak siapa?"


Dengan senyum dia memerli mama begini.


"Entahlah"

Bila mama tanya begini


"Maryam nak nasi lemak tak?"


Dia jawab dengan yakin begini.


"Takpelah, nak ipap aje"


Bagaimanalah mama tak bisa berhenti menyayangi budak manis ini?

Wednesday, June 2, 2010

Bila nenek tiada dan mama bekerja...

I tot this will be hard.

Nenek dah berlepas mengerjakan umrah pada ahad lepas (30/5/2010) dan mama pula akan start kerja ditempat baru pada hari selasa (1/6/2010). Nenek InsyaAllah akan balik pada rabu depan. Kesian anak mama sebab mama tak boleh amik cuti sebab mama baru nak start keje baru. Jadi papalah yang bercuti minggu ini dan menjaga MJ. Minggu depan papa kerja malam dan sebab cuti sekolah dayang2 MJ akan datang tolong jaga MJ.

Hari pertama mama kat tempat baru semuanya ok, MJ? Hahahahah memang la tak ok. Masa papa call MJ nangis meraung2, cakap ngan mama lagilah kuat raungan tu jadinya, bila mama nak letak phone n cakap 'ok bye' lagi la menjadi2 tangisan MJ. Sebak mama rasa. Jadi mama malas call lagi sebab tak nak MJ nangis. Sib baik tghr Cik Pai ada, jadi adalah rakan penghibur duka anak mama.

Mama sampai lambat 1st day tu, sampai aje ada achik n pai temankan MJ. MJ nampak je mama terus MJ depa tangan n pergi ke pintu suruh mama dukung, sedih mama rasa. Mama pun dukung n cium anak mama. Sebab mama migrain, mama mandi terus mama ajak MJ babu. Sebab anak mama baik, anak mama berhenti menyusu bila mama kata kepala mama sakit. MJ bangun n cakap kat mama "meh ma...bum ini" n ketuk2 bantal kat riba MJ untuk mama baring, pastu MJ urut kening mama, best je perasaan itu walau sakit kepala. Pastu MJ mula citer pasal karipap n nenek. Aduyai menambah sebak mama.

Second day MJ masih nangis bila mama tepon tapi keadaan dah terkawal, mama balik semalam terus MJ mintak babu. Hmmmm boleh saja, no problem.

Oklah, Time kasih banyak2 pada Papa yang jaga MJ. Tak susah kan pa? Hahahahaha...

You are already 22 Months Darling!

Dah besar dah anak mama. Sayang sangat budak comey nih!

Ala mama ada 2 bulan aje lagi nak prepare bday awak. Mama kene start dah la buat sikit2, yelah mama baru masuk keje baru, mama gerenti mama akan bz nanti. Tapi takpe mama akan job down perkara2 yg harus mama lakukab sebelum berlangsungnya majlis itu nanti. Wah tak sabarnya mama rasa!

Ok gigi taring bawah awak pun dah nak keluar. Macam bisasa memang awak demam panas. Tapi takpe kan awak tak la demam selalu cuma bila nak tumbuh gigi je, bagus la kan maksudnya imun awak ok cuma kalah pasal tumbuh gigi jekl. Takdewlah mama nak berulang alik g klinik every month kan. Alhamdulillah, berkat susu ibu!

Perkembangan bercakap awak pun ok, dah boleh buat ayat taklah awak sebut satu perkataan je memanjang. Awak dah pandai suh itu ini, copycat kelakuan orang masih lagi maju kedepan. Kadang bila awak bercakap mama gelak je. Awak slalu cakap begini:-

"Ma, ini jap!"

"Pai, meh, meh"

"Pa, ukak intu jap"

"Nak ingok, nak ingok"

"Tak uat"

"Mayamnye..."

Awak pun dah boleh main shapes puzzle tu dengan laju, awak dah kenal shapes mana satu lubangnya. Awak pun dah pandai kira 1 sampai 10. Kiraannya begini...

" Atu, uwe, ige, impat, ime, inam, ujuh, apan, ilan, uluh"

Hahahahahha pandai anak mama.

Sunday, May 9, 2010

Saturday, April 3, 2010

MJ's friends

Kita selalu melepak dengan kawan2 papa yang mana isteri2 kawan papa ini juga rapat dengan mama. Yang bestnya 2 orang kawan papa ini juga ada anak sebaya awak. Jadi selain papa dan mama seronok berjimba-jimba bersama kawan2 awak juga apalah kurangnya. Heheheheh...

Bukan aksi montot tapi dari gambar ini lihatlah kenakalan awak dan Rayyan Mukhriz yang mudanya lebih kurang 4 bulan dari awak. Mula2 Rayyan menonggeng begitu dan tiba2 saja awak join sekaki. Gaya ini sudah menceritakan betapa awak berdua nakal enjoy bermain.

Dan inilah rupa kawan awak - si pemilik montot seksi yang bernama Rayyan Mukhriz. Si cembeng muncung labi2 yang paling menyampah digomol mama. Hehehehe...

Dan yang tengah isi minyak ini ialah Chempaka Iman yang awak suka panggil "Cem, Cem". Budaknya cool saje dan memang "ada aku kesah" punya budak - juga muda 3 1/2 bulan dari awak. Mama marah dia sama dengan mama marah awak yang boleh buat awak menangis bergelen airmata pun dia buat tak kisah je kat mama, siap leh gelak lagi. Takpe mama akan berusaha nangiskan dia juga.


Ok ini antara kawan yang awak selalu jumpa dan lepak bersama. Nanti mama update lagi teman2 awak yang lain ok.


"Nanti kita lepak lagi nak tak yam?"

Dan dengan lajunya awak angguk. Haih memang anak mama!

Wednesday, March 31, 2010

= Dua Puluh =

Tahniah...tahniah dan tahniah.


Sekarang MJ dah 20 bulan, makin banyak kerenah.


Oh, oh gigi taring atas MJ dah keluar ok, skang dan nampak ketajamannya tapi yang tak syok 4 batang gigi atas MJ tu dah ada karies since MJ setahun *Sigh - tulah MJ malas gosok gigi*


Nenek selalu merungut kata MJ banyak kerenah, sikit2 merajuk pastu nangis n then suka marah2. Hohohoho itu mama tau n kadang2 memang mama hilang sabar. Marah sikit tepuk meja n kata haip. Shesshhh....


Perkembangan emosi MJ memang baik tapi kadang2 membimbangkan. Emosinya adalah seperti :

i) Bila mama marah atau kata mama tak nak kawan MJ - MJ menangis berjurai2 airmata

ii) Bila mama merajuk - MJ cium mama

iii) Bila mama buat2 nangis - MJ akan kata ' dah, dah, dah' n kadang2 disertai dengan pelukan dan tepukan dibahu *hahahaha*

iv) Bila MJ marah - MJ cakap 'haip' n tepuk meja atau apa2 saja yang berdekatan dengan muka marah

v) Bila MJ marah+sakit hati/tak puas hati - MJ akan kata haip n nangis
vi) Bila merajuk/kecil hati - MJ akan muncung n menyorok balik dinding
vii) Bila MJ malu2 kucing - MJ senyum2 gedik
Itulah saja update mama untuk kali ini ye.
Jumpa lagi nanti.

::MJ dapat basikal::

Haih...haih...haih...
Mama tak boleh la nak cakap tidak atau tidak boleh. Nampaknya nenek too fast too furious, tau2 mama dapat mesej gambar basikal kuning hijau dari mak ngah. Katanya nenek dah blikan Maryam basikal. Alahai sayangnya nenek kat awak ni. So terima ajelah dengan senang hati. Awak pun senyum2 malu2 bila datang umah nenek tengok ada basikal tuk awak. Tapi...hahahaha Cik Pai kata awak kedekut, pinjam sikit basikal pun tak boleh. Uzayr pegang tayar pun kena 'haip' dengan awak. Hehehehe anak mama memang garang la *macam mama kan?*. By the way berlatihlah mengayuh dengan tekun. InsyaAllah nanti mama belikan helmet, knee & elbow pads ok?. Oh dengan kasih sayang yang melimpah dari nenek ini harapnya Maryam janganlah melawan cakap nenek atau sesekali kurang ajar ngan nenek, memang mama tak teragak mencubit perut kamu nanti. Hohohoho...

Dan inilah gaya aksi hebat awak mengayuh *padahal tak gerak pun-hahaha*. Muka awak memang muka bangga la dapat tunjuk kat mama n atuk awak mengayuh. Takpe sayang nanti weekend kita pergi taman, mama tolakkan basikal awak ye. Heheheheh. Sebenarnya mama nak belikan awak basikal bila mama rasa awak dah ready n awak dah boleh mengayuh dengan baik, namun begitu nenek dah belikan awak jagalah basikal ini dengan cermat ok?. Pandai jaga mesti nenek suka nak belikan awak barang lain pula. So till then bermainlah dengan seronok bersama Cik Pai, nenek n Uzayr ok!

Sunday, March 21, 2010

::Meja Study Ikea::

Dalam list mama, mama nak belikan Maryam meja tulis dan papan tulis serta rotan. Hahahaha takut ker nak kena rotah hah? Mama dah start nak buka kelas belajar untuk Maryam. hati2 ye Cik Maryam, cikgu awak ni garang. Sian anak mama, baru nak masuk 2 tahun mama dah nak bagi Maryam tuisyen. Eh, eh patut Maryam bersyukur sebab mama nak bagi Maryam ilmu sepanjang hayat tau. Ingat mama takkan berkompromi bab2 pelajaran ni, sebab tu susu awak sebut jadi babu, sebabnya mama dah latih awak dari awak berapa bulan untuk sebut susu tapi sebab lidah awak masih lembut awak berusaha sebut sampailah terkeluar babu dan sampai hari ini awak tetap sebut susu itu babu. *Gud girl*
Oh nasib baik mama belum membelikan awak meja tulis. Sebabnya? oh sebab Ikea sale ada meja tulis yang comel dan memang mama suka. Oh mama suka barang2 ikea. Dan mama pun terus mengajak papa pergi membeli. Yang kelakar sebab mama busy tak sempat bincang ngan Mummy Emma pasal meja ni. Dan yang bestnya rupa2nya kami buka cerita rupa2nya dua-dua pun dah grabbed meja ni dari Ikea. *Hehehehe - memang komited*

Maryam sedang tekun menelaah di meja barunya.

Menunjukkan lips adalah begini.

Dan inilah rupa meja dan kerusi Ikea itu setelah dipasang oleh mama. Kemudian dengan bantuan sticker yang dibeli di pasar malam, maka dapatlah meja ini didekorasi sebegini rupa.

Sekian Terima Kasih.

Selamat masuk kelas MJ!

Oh belum boleh, papan tulis tak beli lagi.

Sila baca buku dan bersedia.

Sekian.

Saturday, March 13, 2010

Taiwan Mambobaby Neck Float

....Maryam berenang-renang ketepian...

Mama Aariz - Hehehehe puan semut inilah entry untuk pelampung yang Maryam pakai seperti di atas okeh.
Pelampung ini namanya ialah Taiwan Mambobaby Neck Float.
Boleh dibeli di Safe n Sound. (Kat OU ada okeh)
Harganya ialah RM69.90. (Dulu Ateh yang belikan tapi Ateh claim la kat mama, dekut la ateh nih)
Maryam beli yang Flower Neck, ada juga Round Neck ye.
Oh, oh ada websitenya iaitu www.mambobaby.com (Mama pun tak pernah buka lagi, hahahaha)
Tapi ini untuk baby sampai umur 2 tahun aje ye. Tapi Maryam sangat nampak selesa memakainya. Aariz cubalah ye, nanti leh date ngan Maryam, kat Hillpark ada swimming pool yang Maryam pergi berenang kadang2, lain kali kita boleh la pergi ye.
Oh lamanya mama tak bawa Maryam berenang. Maryam dah geli2 tengkuk dah ni...hehehehe...
Ok Aariz ada apa2 sila jangan malu bertanya lagi ye. Ok bye...

Monday, March 8, 2010

Panggilan Papa

Mama bawa Maryam ke mid valley ahad lepas. Boring duk rumah papa takde, so mama bawak Maryam pergi Megakidz - Fundland & Edutainment kat Mid untuk main2. Tak berapa sesuai la untuk anak mama sebab anak mama kecil lagi dan ramai yang main kat sana ganas2 la. Lebih baik mama bawak anak mama ke taman - lebih bagus suasananya.

Kita pergi jalan kaki je, rumah kita kan dekat aje ngan mid. Mama masukkan yam dalam buai (babywearing cap littlepods) dan kitapun menuju mid, sib baik la anak mama tak berat sangat kan, so balance jelah mama berjalan sambil borak2 ngan Maryam.

On the way balik mama borak lagi dan mama tanyakan satu soalan pada Maryam.

"Adik papa panggil mama macam mana?"

Sambil senyum malu2 Maryam jawab begini...

"Oyahhhhh"

Hahahahahah Roziah okeh!!!!

Papa please stopped calling me Roziah in front of her next time!

Sunday, March 7, 2010

19 Bulan


Anak mama...

Kini awak sudahpun berusia 19 bulan.

Tak banyak mama mampu kata melainkan bersyukur dengan perkembangan awak.

Walau awak sedikit kecil tapi awak Alhamdulillah sihat dan bijak.

Awak mudah belajar dan sangat pandai mengambil hati.

Mama suka dan gembira menghabiskan masa2 mama bersama awak.

Dan mama suka setiap kali awak panggil mama.

Awaklah segalanya pada mama.

Terima kasih kerana menjadi anak yang taat.

I love u so much...

Wednesday, February 17, 2010

My Friends Tigger & ?...

Kelmarin Mak Ngah Maryam belikan belon ada gambar2 karakter dalam cerita Kartun My Friends Tigger & Pooh.

Bila mama nyanyi - 'My friends tigger n....

Maryam akan sambung - 'Poooooo....

Then mama amik belon tu dan tunjuk satu2 karakter kartun dalam citer My Friends Tigger n Pooh tu.

Mama tunjuk keldai ungu tu Maryam cakap - 'Eyooooo...

Mama tunjuk beruang debab kuning Maryam cakap - 'Poo...

Bila mama tunjuk harimau cute Maryam senyap lalu mama pun kata - ' Inilah Tigger...

Lalu Maryam sambung - 'Patttttt...

Hahahaha bukan tiga sayang, mama cakap Tigger...

Maryam ingat mama cakap tiga lalu Maryam sambung empat...

Hai anak mama...

Babap, babap, babap...

Sangat membimbangkan.

Awak akan pukul orang lately.

Papa selalu jadi mangsa.

Selain cakap 'No, no, no' kalau awak tak mahu, awak akan pukul sambil cakap 'babap, babap, babap' kalau awak tak suka.

Awak juga menggigit sebagai cara mempertahan diri, nyaris awak jadi Maryam Tyson sebab awak sambar telinga Rizzqin dengan mulut awak. Sebab mama nampak maka awak dapatlah sedas dua sambil diberi sesi kaunseling oleh Dr. mama.

Mama sedikit kesal sebab mama rasa awak ikut mama, kalau mama marah awak kan mama selalu babap awak. Sebab awak mudah sangat ikut apa orang lain buat maka inilah habuannya. Tapi yang gigit tu mama tak pasti tapi mama rasa itu tindakan refleks awak mempertahan diri sebab memang awak tak menggigit sebelum ini, mama nampak awak gigit Rizzqin secara spontan sebab Rizzqin menyakiti awak. Ye mama tahu abang Rizzqin sedikit kasar tapi awak haruslah lebih banyak bersabar ok.

Ok mama akan cuba menjadi teladan yang lebih baik kepada Maryam. Jangan nakal2 lagi, kalau tak mama babap...haih silap mama la ni, oyee...

Sunday, February 7, 2010

Etok-etok Eyyo...

video

Ok anak mama kene pusing kepala sikit nak tengok video ni. Ini petang tadi lepas kita balik kenduri kawin. Skarang anak mama suka nak makan telur rebus, sebenarnya lebih teruja nak kupas kulitnya aje. Dah pandai ketuk n kopek kulit sendiri dan kemudiannya bersepahlah rumah mama. Rupanya tisu tu yam nak buat lapik alas buang kulit telur. Very gud girl la you. Tapi lepas tu yam kene la ngan mama sebab yam tak makan banyak pun, bersepah saja yang lebih.

Saturday, February 6, 2010

Maryam buat apa hari ini?

Hai anak mama. Mari mama update apa yang Maryam buat hari ini dan semalam. Hmmmm Maryam tengoklah sendiri gambar2 Maryam ni ok.

Ini bukan senaman ringkas ye. Inilah aktiviti Maryam yang menyejukkan hati mama dan papa. Nampak kaki mama tu? Hahahaha tu mama tengah iron baju nak pergi kenduri kahwin, anak mama dah siap berbaju kurung, tiba2 anak mama datang amik anak tudung n tarik sejadah dan terus sujud, sujud syukur agaknya. Lalu mama panggil papa dan papa snap gambar ini. Selalu memang Maryam akan sujud kat sejadah mama masa mama solat. Takpe la Maryam baru nak belajar, pelan2 ok.
Hahaha bukanlah mama dera Maryam. Mama tahu Maryam dah lama perhati mama iron baju, Maryam tunggu masa je nak test iron mama tu. Akhirnya semalam mama tengok Maryam panjat katil n amik iron lalu buat cam iron baju. Baguslah Yam, kang tak la mama susah2 iron baju, leh suh Yam aje ironkan.

Oh ini Maryam n Cik Pai masa kita pergi mid pagi tadi, pergi jalan kaki jek, kereta mama ada problem lak. Maryam sangat enjoy bersama Cik pai. Kita teman papa beli kasut pastu mama bawak Yam pergi Pets Wonderland tengok binatang. Kita pergi cuci2 mata je, mama ingat nak shopping tapi tak sempat papa ada meeting plak. Takpelah lain kali kita jalan lagi. Oh gambar Yam duduk tu, Yam tunjuk Pets Wonderland dengan muka sangat teruja!

Oh malamnya pula ada majlis resepsi anak kawan nenek Yam, nenek masak ngan Tuk Ndak jadi kita pun pergilah memeriahkan majlis. Mula Yam pakai baju kurung tapi sebab mama tengok Yam lemas jek mama tukarkan baju ni, skali turun bawah yam menari2 atas pelamin pengantin pastu siap jadi flowergirl plak. Belasah ajelah Maryam. Lastnya pukul sebelas baru naik rumah kita tidur. Oh dah terlebih masa tu sayang, biasa awak kul 9 dah tidur, tuk malam ini saja ok-awak tahu mama sangat pentingkan masa tidur dan susu awak.
Oklah esok kita beraktiviti lagi ok. Kalau mama rajin kita pergi swimming. Ok nanti mama sambung lagi ok. Bye!

Saturday, January 30, 2010

1 1/2

Alhamdulillah anak mama dah berusia 1 tahun 6 bulan hari ni. Macam tak percaya pula, dari kecik tuek tu dah sampai pandai berlari macam arini. Senangnya la hati mama ada anak macam Maryam, teringat plak susah senang jaga anak mama ni sejak dulu, syukurlah papa, nenek, atuk dan makcik2 yam banyak tolong mama jaga yam. Alhamdulillah.

Dah setahun setengah ni yam makin nakal. Akal panjang sangat - ada je keletah yam buat mama senyum. Nenek pun selalu puji yam pandai, mak ngah pulak kata yam cepat pikap. Kuikuikui tengoklah yam minum susu apa kan - nangis2 mama nak susukan yam dengan susu wanita melayu ni, tak mahu susu wanita belanda, tak mahu susu mak an, tak mahu juga susu mami emas. Yam pun masih tak mahu babu botol sangat, sampai skang pun minum sikit2 jek susu membesar enfa. Kalau mama ada mama pujuk2 minum botol yam mesti tak nak. Makanya dah 18 bulan ni pun yam masih nak babu mama. Tapi mama ok je sebab mama dah ikat kontrak susukan yam selama 2 tahun. Huhuhu ada 6 bulan lagi ok! nak lebih? Tengok keadaan macam mana ok.

Memang tak senang mama nak berjaya susukan Maryam sehingga sekarang. Tapi Alhamdulillah mama nampak anugerah Allah atas usaha mama - Maryam sihat, bijak dan cerdas. Syukur sangat2. Walau letih tapi mama sangat menghargai momen2 menyusukan Maryam. Paling mama terharu setiap kali Maryam minta susu ngan mama. Maryam akan cakap "Mama babuuuu..." Permintaan yang sangat2 mencairkan hati mama.

Maryam belum boleh buat ayat. Tapi perkataan2 yam dah boleh sebut dah bertambah. Anggota badan kebanyakkannya yam dah kenal. Oh ye yam sangat mudah meniru perbuatan mama, sekali pandang aje jap lagi mama tengok yam dah buat. Skang pantang nampak mama bersiap yam mintak "iptik, iptik"Ye nak lipstik - padahal mama pakai lipgloss aje, jap g yam dah muncungkan bibir minta lipstik. Tadi mama punya blusher dah kene korek ngan yam, merah2 pipi yam, mascara pun dah dapat bukak tapi tak reti sapu mata, takut tercocok agaknya.

Belajar plak yam selalu advanced. Mama sebut satu, yam sebut 2, mama sebut A, kadang yam sebut C. Buku cerita pun yam bantai tulis, surat khabar yam siap baca sambil meniarap. Kalau dah abis conteng buku, yam conteng kaki yam plak, aritu yam conteng sarung sofa mama - memang la kene sebijik. Terus mama cancel nak beli kaler lagi. Takut abis dinding umah papa.

Makan pun yam dah ok - mama dah minta nenek stop bagi yam multivitamin with lysine tu sebab mmg yam sembelit bila makan - mungkin sebab yam terlebih zat besi n yam kurang minum air. Tapi makan kene ada kawan n kene acah sikit2, baru la yam makan banyak. Hujung minggu mama mesti masakkan sup sawi campur telur@ayam@udang. Masak kene standard n cukup rasa ok! - barulah yam makan semangkuk licin sebanyak 2 @ 3 kali sehari. Seronok memasak kalau begitu.

Maryam pandai berkawan n pandai jaga baby - hehehehe bagus anak mama. Mama ingat nak start suh nenek potty training yam, nanti senang la mama nak antar yam pergi sekolah. yam asyik sangat ngan tv n duk umah ngan nenek - mama pikir next year nak cari sekolah untuk yam. InsyaAllah - mama kene buat kajian dulu - yang mana terbaik untuk yam.

Oklah nanti mama sambung lagi ye bucuk mama. Btw happy 18 months...Luv u so much!

Monday, January 25, 2010

Mari melawat Zoo Negara

Yeay! Mama dan papa telah berjaya menyempurnakan aktiviti ke Zoo Negara bersama Maryam. Oh tapi bukan kita saja, Mak Ngah, Cik Zetti, Cik Tasha dan Cik Fikri pun turut serta. Oh sayang sekali Cik Pai kesayangan Maryam tiba2 tak mahu pergi kerana dah boring ke Zoo katanya-kuikuikui padahal dia bad mud sebab kene bangun kul 8 pagi. Apalah Cik Pai ni. Baiklah sambil mama cerita-ceriti perjalanan hari tersebut mari kita tengok gambar2 seperti di bawah. Oh kita pergi pada pagi Ahad-24 Januari 2010 - kita plan last minute sebab kebetulan papa dapat cuti, hahahah seperti biasa mama apa lagi mestilah mengisi cuti papa dengan aktiviti2 berfaedah dan bermanfaat untuk semua. Ok mari2 kita melihat gambar pula.

Heheheh inilah antara gambar perasan model rama2 mama dan Maryam. Huhuhu gila takut anak mama dengan rama2 yang dah nyawa2 ikan tu. Tapi anak mama sangat enjoy kat taman rama2 nih. Oh ye kawan2 Zoo Negara dah tambah 2 taman baru iaitu taman rama2 dan taman serangga tapi perlu bayar lebih untuk masuk ke taman2 ini.
Ini antara muka2 glamer hari tersebut. Kikikiki mama macam wanita mengandung pula nampaknya. Yam pula sangat berminat nak jolok2 rama2 yang ada.

Hahahaha ini muka macho Cik Fikri bersama binatang2 peliharaan zoo. Padahal muka Fikri sangatlah pucat ok masa bersama ular tu. Yang dengan burung tu okeylah. Yelah burung ok!
Maryam memang suka Cik Zetti, nak berkepit jek, oh mama suka gambar yam ngan cik zetti kat gambar atas nih, comel jek.

Hehehhehe inilah famili kita. Muka mama gembira sebab dapat pergi Zoo dengan dibelanja oleh papa. Maryam muka poyo sebab kena pakai topi. Hahahahaha...mesti pakai kan kalau hari panas. Oh papa nganga kat atas tu sebab nak test rahang papa sama besar tak ngan hippo yam tengok tadi. Cis sungguh papa ni...

Ni antara gambar ngan binatang peliharaan zoo. Yam cium harimau ok!

Oh ini gambar2 gila glamer yang sempat diambil.
So kawan2 kami sangat enjoy di zoo dan sedikit penat. Alhamdulillah hari cerah jadi dapatlah berjalan tanpa halangan. Kami tak naik pun keretapi yang kat dalam tu, rasa membazir pula nak naik jadi kami jalan saja sampai cik fikri merungut penat. Apalah cik fikri ni, yam ok jek siap bleh lari2 lagi.
Oh ye masuk zoo rasanya dah naik harga, last 2 years masa mama pergi masih RM15 tapi kini harganya seperti berikut :-
RM20 - Dewasa dan RM6 - Kanak2 (tidak termasuk taman rama2 dan serangga)
RM25 - Dewasa dan RM9 -Kanak2 (Termasuk taman rama2 dan serangga)
Kanak2 di bawah umur 3 tahun masuk adalah percuma - La Maryam percuma la mama!
Keretapi tu plak naik adalah RM3 untuk dewasa dan RM2 untuk kanak2.
Tips dari kami untuk anda yang nak ke Zoo Negara:-
a) Mesti pakai pakaian yang selesa dan paling penting kasut atau sandal mestilah amat2 selesa
b) Bawa air minum banyak2 - kalau nak air minuman sentiasa sejuk bawalah air mineral beku dari rumah - percayalah ia amat nyaman.
c) Boleh berkelah ok. Jadi bawalah makanan dan bekal dari rumah, jangan lupa tikar boleh buat duduk2 sambil makan. Oh ye kami bawak bekal nenek yam masak, terima kasih nenek!
d) Oh jangan lupa stroller! Kalau anak tak mahu duduk boleh jadi troli barang. Hahahaha...
e) Pergilah di waktu pagi sebab nanti dah panas tak selesa sangat nak berjalan. Oh Zoo buka jam 9 pagi ye.
f) Pergi ramai2 sangat ok dan enjoy. Hahahah mama suka sebab ramai tolong tengok n dukung yam. Kikikikiki
Dan itulah cerita mama setakat ni. Lepas ni mama nak bawa yam ke tugu negara, aquaria, taman burung, taman bunga dan banyak lagi! Yang penting kita habiskan lawatan ke tempat2 menarik sekitar KL dulu ye. K see u next time!

Thursday, January 14, 2010

Akaun - ASD & SSPN

Alhamdulillah mama dah berjaya sempurnakan pembukaan akaun bank untuk simpanan Maryam. Biarpun telah agak lewat syukurlah mama sempat sempurnakannya seperti direncana. Maka anak mama mestilah mula menabung dengan tekun dan berbelanja dengan cermat. Semalam Maryam dah ada akaun Amanah Saham Didik (ASD) dan Tabungan SSPN. Tahniah dear!
Selepas ini mama akan menguruskan insurans Maryam pula. Ya agak terlewat tapi masih belum terlambat. Harus melaksanakannya sebelum januari berakhir. InsyaAllah.

Atuk - Lambang Kegigihan Menuntut Ilmu

Salam buat buah hati mama. Moga sihat dan ceria. Maaf mama lama tak mencoret perkembangan maryam disini, maafkan mama ya. Mama bercelaru dan masih bersedih dengan pemergian atuk ibrahim maryam. Atuk dah pergi sayang, atuk dah pergi dan tak mungkin kembali lagi. Sungguh kosong rasanya tanpa atuk.
Atuk memain peranan yang penting dalam kejayaan mama, maryam. Syukur atuk itu minatnya amat mendalam dalam bidang pelajaran. Demi ilmu yang tinggi untuk kami semua atuk bergolok gadai kernanya. Mama menyaksikan segalanya, susah, senang, pahit, getir atuk dan nenek berusaha menyekolahkan kami. Syukur juga Allah mewariskan kami kebijaksanaan atuk. Ya maryam atuk itu jika berpeluang melanjut pelajaran di usia remajanya, entah universiti mana dijejaknya. Namun atuk kandas kerana kesulitan kewangan. Tapi kandas dirinya tidak bermaksud anaknya tidak boleh meneruskan cita2nya. Demi jerih perih atuk dan nenek, mama juga telah berjaya jejakkan kaki mama ke Universiti Malaya. Jadi maryam janganlah sekali2 berkata maryam tak minat nak teruskan pelajaran, memang mama akan jadi raksasa bertanduk tiga, berkepak merah saga dan bertaring dua.
Mama hanya mahu Maryam mengenang atuk sebagai lambang kegigihan menuntut ilmu - ilmu mesti dituntut tidak kira apa halangannya sekalipun. Mama lihat Maryam juga bijak budaknya dan mama akan terus berdoa agar Maryam membesar sebagai seorang johan. InsyaAllah...
Atuk kini dalam ingatan kita. Moga Allah merahmati atuk dan meletakkan atuk di kalangan orang2 beriman. Amin...